Generale

Cele mai bune metode de a depăși timiditatea

Timiditatea este una dintre cele mai mari probleme ale societății contemporane, afectând nu doar tineri și adolescenți, ci și adulți, determinându-i să se inhibe și, prin urmare, să nu-și valorifice la maxim potențialul.
S-au scris numeroase cărți și s-au organizat multe cursuri și ședințe pentru a-i ajuta pe indivizi să depășească această condiție. În esență însă, pentru a combate rădăcinile problemei, trebuie să luăm în considerare două chestiuni:
1. De ce apare timiditatea?
2. Cum trecem peste aceasta?

Așadar, timiditatea se instalează în firea umană de cele mai multe ori din cauza unei imagini de sine slabe, adică o stimă personală scăzută. Aceasta se datorează în cea mai mare parte tendinței noastre de a ne compara mereu cu cei din jur, fără a ține cont de faptul că suntem cu toții diferiți, iar ceea ce vedem la alții nu este altceva decât ceea ce ne lasă ei să vedem. Cu alte cuvinte, ne comparăm propria viață doar cu anumite aspecte și chiar aparențe ale altor persoane.

timiditate O altă cauză posibilă ar fi preocuparea permanentă a propriei persoane. Asta înseamnă că ne evaluăm excesiv și tindem să credem că ceilalți vor observa fiecare detaliu în legătura cu ceea ce facem, spunem sau felul în care arătăm.
Ce trebuie cu toții să recunoaștem este că lumea nu se uită la noi. De fapt, cu toții sunt prea ocupați să se analizeze pe ei înșiși și nu acordă decât foarte puțină importanță celorlalți. Înțelegerea acestui fapt este primul și cel mai important pas ce trebuie făcut în lupta împotriva timidității.

Următorul ar fi să învățați să vă autoevaluați pozitiv. Este psihologic demonstrat faptul că atunci când vine vorba de noi înșine, majoritatea ne concentrăm pe aspectele negative. Suntem sfătuiți deci să încercăm o schimbare în acest sens, întrucât propria noastră opinie despre noi o va determina aproape întotdeauna și pe cea a celorlalți.
O altă modalitate ceva mai ușor de aplicat este respirația voluntară. Aceasta presupune ca atunci când trebuie să interacționăm cu alți oameni sau să vorbim în public, să inspirăm și să expirăm adânc de câteva ori, pentru a ne relaxa creierul și a domoli starea de agitație.

Acestea fiind spuse, ultima metodă împotriva timidității nu este alta decât ”prefaceți-vă până ce vă iese”. Nu vă demoralizați dacă nimic nu pare să funcționeze în primă ipostază – timiditatea este o problemă severă ce necesită o mare investiție de timp și energie.