Generale

Copacul de paulownia – noul prieten al românilor

Cu un nume exotic și o constituție pe măsură, copacul de paulownia este exact ceea ce pare – un copac special, al cărui lemn este utilizat în fabricarea mobilei de lux. De ce nu am auzit până acum despre el în România? Pentru că abia de câțiva ani s-a constatat că tipul de sol și condițiile climatice din anumite zone ale țării sunt favorabile creșterii arborilor de paulownia.
Acești copaci cresc până la 20 m în 3 ani, putând fi valorificați imediat după această perioadă de timp. Profitul mediu adus de pe urma unei plantații moderate este de aproximativ $30 000 pentru o investiție de doar $5000. Va trebui să mai beneficiați doar de un sistem de irigații, deoarece copacul de paulownia nu are nevoie de alte condiții speciale.
copac paulownia Cum industria mobilei de lux este și va fi întotdeauna în plină creștere și dezvoltare, cererile pentru astfel de lemn sunt la un nivel ridicat. Uneori, lemnul de paulownia mai este folosit și sub formă de combustibil datorită puterii sale calorice, așa că nu există absolut nici un risc ca un producător să rămână cu arborii nevânduți.
Copacul de paulownia mai este cunoscut și sub denumirea de copacul Phoenix, datorită capacității sale de a se regenera rapid. Acest aspect vine în favoarea producătorilor, întrucât nu vor trebui să îți reînnoiască plantația odată cu fiecare serie vândută.
Ce mai este promițător în acest tip de plantație, este numărul scăzut de producători. Din cauza aspectului inovator și a caracterului exotic, antreprenorii români (și nu doar) s-au dovedit a fi rezervați atunci când vine vorba de o investiție într-o plantație de paulownia. Datorită acestui lucru, la care se mai adaugă și cererile în continuă creștere, actualii producători nu au altceva de făcut decât să se îngrijească de buna păstrare a copacilor, fără a-și face probleme în legătură cu promovarea și vânzarea lemnului.
Ce trebuie să fie luat considerare totuși înainte de a face o astfel de investiție, este faptul că există mai multe tipuri de copaci paulownia, iar numai câteva dintre ele se adaptează condițiilor climatice din țara noastră. Așadar, este necesară consultarea unui specialist în domeniu și testarea solului în prealabil.
Deci, chiar dacă sună puțin cam pretențios pentru România, copacul de paulownia pare să aibă un viitor strălucit aici, fiind încetul cu încetul îmbrățișat de către antreprenorii noștri.