Generale

Cum știi că ești prea obosit să conduci?

Pentru mulți șoferi este absolut normal să urce la volan atunci când sunt obosiți, deoarece consideră că au încredere în capacitatea lor de a rămâne treji pe tot parcursul drumului.
Adevărul este că atâta timp cât nu există o lege care să interzică urcatul la volan în condiții severe de oboseală, șoferii tind să subestimeze riscurile la care se expun. De fapt, ceea ce puțini dintre ei știu este că unul din șase accidente rutiere fatale este cauzat de cineva care a adormit în timp ce conducea.

conduce obosit Cu toate că vă considerați capabili să țineți ochii deschiși pe tot parcursul drumului sau pur și simplu nu vă dați seama cum ați putea adormi conducând, aflați că organismul dumneavoastră este setat astfel încât, atunci când are deficit major de somn, să determine ”micro-somnuri”, care nu sunt altceva decât ațipiri involuntare ce durează doar câteva secunde, suficient pentru a produce un accident.

Semnele după care vă puteți ghida pentru a afla dacă sunteți în pericolul de a adormi involuntar la volan sunt următoarele:
• Căscați în mod repetat, fără a vă putea abține
• Vi se pare deosebit de dificil să rămâneți atent la drum chiar dacă ați condus de multe ori înainte
• Nu vă puteți aminti bine ultimii kilometri parcurși

De asemenea, dacă trebuie să conduceți la o oră la care în mod normal ar fi trebuit să dormiți, chiar dacă nu vă simțiți exagerat de obosiți, cel mai bine ar fi să nu vă asumați riscul.
Cei mai mulți dintre șoferi, mai ales cei cu ani de experiență în spate, sunt de părere că pot să conducă în siguranță din moment ce au făcut acest lucru de atâtea ori înainte. Ei bine, chiar această siguranță – mai mult sau mai puțin absurdă – este printre principalele cauze care determină producerea de accidente rutiere de către șoferii prea obosiți.
Prin urmare, înainte de a urca la volan, adresați-vă întotdeauna întrebarea ”Sunt prea obosit să conduc?” și răspundeți la ea prin cele trei puncte menționate mai sus. Nu vă supraestimați organismul și nu subestimați riscurile la care vă expuneți!