Blogging Personal

Despre rabdare

Deși timpul îmi e dușman, astăzi voi face un sacrificiu și voi scrie un (mic) tratat despre răbdare. Subintitulat ghid pentru bărbații care se duc cu prietenele la cumpărături, așa cum a fost cazul meu nefericit astăzi. Disclaimer la subtitlu: partea cu nefericit este o glumă. 😛

Cumpărăturile, în concepția noastră, a bărbaților (sau, cel, puțin, în a tuturor bărbaților pe care i-am cunoscut, îi cunosc și, probabil, îi voi cunoaște vreodată), se desfășoară în următorul fel. Are loc un eveniment care determină nevoia; de ex., mi s-au rupt blugii.

În consecință, mă duc într-un magazin în care știu sigur că voi găsi blugi (și, mai mult decât atât, blugi care să îmi placă, să îmi vină și să se incadreze în bugetul pentru situațiile de urgență). Îmi cumpăr blugii. Problema încetează să mai fie problemă, pentru că s-a rezolvat favorabil în secunda 2.

Pentru o femeie, cauzele sunt mai complicate și mai profunde, și, bineînțeles, mai greu de receptat de creierul masculin. Enumăr aici fashion-ul, faptul că o altă reprezentantă a sexului frumos (pe care fata în cauză o place sau, culmea, o displace tare) posedă o anume piesă vestimentară etc., utilitatea actului comercial fiind lăsată către coada listei.

despre-rabdareDupă ce s-a stabilit cauza, se alege un magazin în care cu siguranță nu veți găsi produsul căutat, asta în cazul în care sunteți norocosul prieten al unei domnișoare care a plecat de acasă știind exact cu ce achiziție vrea să revină. În acest magazin veți colinda cu orele, observând cât de ușor poate fi distrasă prietena dumneavoastră de cu totul și cu totul alte obiecte de care, cel mai probabil, nu are nevoie.

Dumneavoastră o veți însoți, va trebui să disimulați interesul când vă va fi cerută părerea, veți juca rolul unui cuier când domnișoara va fi în cabina de probă și vă veți da părerea sinceră sau diplomată, după caz, asupra aspectului piesei pe corpul domniței.

Atenție, însă, să nu fiți foarte entuziaști încă de la prima piesă probată, asigurând-o că a fost croită pe trupul ei perfect. S-ar putea ca iubita dumneavoastră să își dea seamă că nu încercați, de fapt, decât să vă scurtați agonia.

Ulterior, povestea se va repeta prin 2, maxim 3 magazine, tot trambalajul având ca uniCĂ Concluzie faptul că tot haina probată în primul magazin e cea cu care veți pleca acasă până la urmă.

Dacă v-ați plictisit citind paragraf(oi)ul de mai sus, înseamnă că vă puteți da seama cât de plictisitor poate fi să faceți (live, pe viu, în persoană) traseul de shopping ante-menționat. Și, mai mult decât atât, puteți să vă creați o imagine a cantității de răbdare pe care trebuie să o posede un domn ca să reziste maratonului.

Dar toate astea pot fi de domeniul fanteziei dacă știți (atât dumneavoastră, domnilor, cât și în cuplu) să faceți dintr-o ieșire la cumpărături una de relaxare și divertisment.

Prima la mână, îmbrăcați-vă subțire (să nu fie nevoie să vă cărați geaca pe mâna prin magazin) și lejer (să puteți da jos pentru a proba diverse). Nu vă încărcați inutil cu genți, mape și alte drăcii de cărat asupra voastră. Luați atât cât poate fi băgat în buzunare (adică telefonul, portofelul și cheile).

În magazin nu stați la spatele prietenei cât caută ea printre umerașe. Și nu luați o față obosită, plictisită sau sictirită. Nu veți face decât să puneți presiune pe ea și să îi stricați cheful, ceea ce va crea o atmosferă tensionată. Uitați-vă și voi la haine pentru bărbați, chiar dacă nu vreți să cumpărați – privitul nu se plătește.

Probați. Uitați-vă la haine pentru ea, chiar dacă ea le va refuza cu mai multă sau mai puțină politețe / delicatețe. Propuneți-i să își cumpere diverse lucruri pe care știți precis că nu și le-ar cumpăra în veci – s-ar putea să o amuze. Nu exagerați, însă, cu asta, căci s-ar putea ca, deturnându-i de prea multe ori atenția către nimicuri, să agasați.

Fiți amuzant. Intrați peste ea în cabina de probă, spunându-i că vă ascundeți de polițiști. Sau băgați doar capul, ori măcar o mână (în cabina de probă, da?!) ca să o speriați. Asta doar în cazul în care prietena dumneavoastră gustă un astfel de umor. Capitalizați pe asta în funcție de imaginație.

Fiți sincer, dar nu brutal. Rochia aia creată pe dimensiuni nicoletaluciene are un defect la sân, în niciun caz nu are iubita dumneavoastră sânii mici. Cât despre blugii evazați, pur și simplu nu mai sunt la modă, nu au nimic de-a face cu parantezele iubitei ().

Fiți galant. Dacă iubita oscilează între două bluze care îi plac foarte-foarte tare, la naiba, luați-le pe ambele. Deși pentru un bărbat ar fi o risipă fără noimă, domnișoara va aprecia și dacă i-ați lua două tricouri de același model, dar de culori diferite.

Și dacă mă mai gândesc, cred că mai scot din vasta-mi experiență două-nouă sfaturi pentru colegii-mi de suferință, dar dacă ați ajuns aici, înseamnă că ați trecut proba de foc. Domnilor, vă felicit, dacă ați avut răbdarea să citiți un articol atât de lung înseamnă că veți supraviețui cu succes oricărei sesiuni de shopping. Felicitări, camarazi, sunteți pregătiți de război! 😀

Morala: “Răbdarea înseamnă suferință de sine.” – Mahatma Gandhi