IT

Despre software antivirus şi viruşi

virus-pcUna dintre cele mai mari ameninţări din lumea virtuală este reprezentată de software-ul dăunător, malware (malicious software), definit adesea şi sub sintagma generală de „viruşi de calculator”.

Software-ul malware include mai multe tipuri de aplicaţii dăunătoare, iar cea mai eficientă metodă de luptă împotriva acestuia este reprezentată de software-ul antivirus (sau, mai simplu, antiviruşi).

Până la folosirea unui software antivirus, trebuie să ştim cu ce ne luptăm. Software-ul malware (viruşii de calculator) reprezintă aplicaţii destinate să se infiltreze în sistemul computerului fără ştiinţa şi aprobarea utilizatorului.

Acestea au grade variate de periculozitate – pot fi extrem de dăunătoare sau mai mult sâcâitoare, însă oricum ar fi, afectează modul de funcţionare normal al PC-ului, fie el laptop, mini laptop sau desktop. Se manifestă în mai multe moduri, de la furtul datelor de identitate şi al parolelor, până la ştergerea diverselor fişiere.

De altfel, software-ul malware include mai multe tipuri de aplicaţii, dintre care ar fi de menţionat viruşii propriu-zişi de calculator, viermii (worms), troienii (trojan horses), spyware, adware sau crimeware.

antivirusÎmpotriva ameninţării malware există software-ul antivirus (pe scurt, antiviruşi) – programe construite special pentru a preveni infectarea cu viruşi, a detecta viruşii în cazul unei infecţii şi a-i elimina din sistem – fie că vorbim de viruşi, troieni, viermi sau alte tipuri de malware.

Pentru a utiliza un antivirus, utilizatorii au în principal două opţiuni: achiziţionarea unui program antivirus contracost, de la marile firme care produc soluţii antivirus, sau optarea pentru un antivirus gratuit.

De asemenea, poate exista şi o a treia soluţie, „calea de mijloc” – companiile oferă adesea şi variante gratuite simplificate ale programelor antivirus sau variante demo de software antivirus, valabile un timp limitat (în general, 30-60 de zile).

Cum reuşesc antiviruşii să detecteze viruşii? Există mai multe metode, dar două sunt considerate principale:

1) detectarea “signature based” – software-ul antivirus are o bază de date cu “semnături” de viruşi – un fel de dicţionar al viruşilor cunoscuţi la momentul respectiv, şi scanează fişierele, comparând conţinutul lor cu cel din baza de date; în acest caz, este esenţială updatarea permanentă a antivirusului pentru a preveni infecţiile;

2) detectarea “heuristic-based” – spre deosebire de cea “signature based”, aceasta este o metodă proactivă, deoarece poate detecta viruşi noi sau variante noi ale unor deja viruşi cunoscuţi; un astfel de program antivirus se bazează pe semnături generale de viruşi pentru a detecta multiple ameninţări: de exemplu, cu o singură semnătură generală poate detecta o întreagă familie de viruşi care au semnături similare;

Viruşii sunt foarte periculoşi şi foarte contagioşi – dacă nu foloseşti un program antivirus, te poţi trezi cu o adevărată invazie. Software-ul malware poate pătrunde în calculator prin e-mail, diverse fişiere descărcate, prin programele de instant messaging şi de pe diverse pagini web, dar şi de pe medii de stocare externe conectate la PC (precum un stick USB sau un HDD extern).

După care îşi fac de cap prin notebook-ul / netbook-ul / desktop-ul tău – blochează aplicaţiile, şterg fişierele, fură informaţii personale (odată un astfel de malware mi-a afectat toate fişierele tip .exe şi pe calculatorul meu nu mai funcţiona niciun program).

Din păcate, nici un program antivirus nu te poate proteja 100%, deoarece este foarte posibil ca firmele să nu ofere update-uri în timp util – însă un software antivirus rămâne cea mai bună armă împotriva malware.