Sanatate

Inamicul invizibil de la radacina maselei – granulomul dentar

granulomul dentarExista o multime de probleme care pot aparea in cazul in care o persoana nu isi intretine cavitatea bucala in cele mai bune conditii, iar totul incepe, de regula, printr-o simpla carie. Daca aceasta ramane netrata va evolua, va afecta o suprafata mai importanta a dintelui pana cand ajunge la pulpa acestuia, unde se regasesc nervii ce pot muri in urma infectiei. Mai mult, aceasta se poate extinde pana in varful radacinii dentare si astfel se poate dezvolta un granulom dentar, care trebuie indepartat pentru ca in caz contrar pacientii se pot confrunta cu mai multe neplaceri.

Evolutia chistului

Daca nu sunt luate masurile necesare, acest granulom poate atrage diferite complicatii, printre care si afectarea dintilor invecinati, existand riscul ca viabilitatea acestora sa fie compromisa, insa bacteriile pot ajunge si in sange, iar infectia se va dezvolta si catre alte organe. Mai mult, pacientii se pot alege cu o sinuzita maxilara, fie pot pierde dintele afectat.

Care sunt simptomele?

Din nefericire, un granulom dentar nu ofera simptome, motiv pentru care majoritatea pacientilor nu constientizeaza dezvoltarea acestuia. Totusi, exista si situatii in care acestia pot sesiza dureri in cadrul dintelui afectat, insa acestea pot disparea cu timpul odata cu necrozarea nervilor. In schimb, dintele se va ingalbeni si innegri, iar odata cu trecerea timpului poate deveni mai mobil intrucat granulomul afecteaza structura de sustinere.

Un alt semn poate fi abcesul dentar si faptul ca dintele devine mai dureros, iar gingia din jurul sau se inflameaza, fiind foarte sensibila la cea mai simpla atingere si schimbandu-si nuanta, pe cand una sanatoasa ar trebui sa fie roz si ferma. Astfel, diagnosticul are loc dupa efectuarea unei radiografii prin intermediul careia medicii vor putea analiza situatia prezentata.

Cum se trateaza?

In functie de starea prezentata de fiecare pacient in parte, medicii vor pregati si tratamentul adecvat, iar acesta poate varia considerabil. De asemenea, sunt importante si dimensiunea granulomului, starea dintelui afectat sau obiceiurile cu privire la igiena orala ale pacientilor. Astfel, de cele mai multe ori poate fi eficient un tratament endodontic prin intermediul careia se creeaza suficient spatiu pentru a ajunge pana la pulpa dentara de unde sa fie eliminata infectia. Daca aceasta varianta nu este eficienta, atunci se poate apela la interventia chirurgicala numita rezectie apicala, ce reprezinta poate una dintre tentativele finale de salvare a dintelui afectat, in caz contrar va fi nevoie de extractia acestuia si mai apoi inlocuirea sa prin diferite metode.