IT Tehnologie

Tastaturile virtuale cu proiecție laser: un concept modern, inovator și util

Cum ar fi viața noastră fără tastaturi? Nu doar că am comunica mult mai greu cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri, dar o mulțime de locuri de muncă ar fi cu mult îngreunate. Cel mai adesea nu realizăm, însă tastatura a devenit un instrument indispensabil în societatea în care trăim, regăsindu-se în diverse forme și mărimi, de la clasica QWERTY, până la tastaturile mici incorporate în telefoanele mobile.

tastatura-virtualaDin păcate, nu tot timpul când avem de redactat un email important avem acces la un computer cu o tastatură de dimensiuni normale, fiind nevoiți să apelăm la smartphone-uri sau gadgeturi de mână. Pentru oamenii grăbiți însă, ori pentru cei cu degete mai mari, tastaturile acestea pot fi prea mici. Tocmai pentru a depăși acest inconvenient, niște producători au venit cu un concept nou: tastatura virtuală.

Atunci când o activăm, tastatura virtuală proiectează o imagine de dimensiuni normale ale unei tastaturi QWERTY, pe orice suprafață plată. Aceasta folosește inteligența artificială și tehnologia cu senzori pentru a putea fi utilizată aproape oriunde. Mărimea acesteia este comparabilă cu cea a unei tastaturi clasice, de laptop sau calculator. Ca mod de alimentare, tastatura virtuală funcționează pe baterii, permițând utilizarea continuă până la două ore. În plus, atunci când nu este folosită, aceasta se oprește automat, economisind astfel energie.

Cele mai multe dintre ele sunt relativ mici ca dimensiune, iar pentru a fi folosite pur și simplu se așează în poziție verticală. Odată pornit, device-ul va afișa pe suprafața de lucru imaginea unei tastaturi de tip QWERTY. Desigur că, pentru a putea fi folosită, aceasta trebuie conectată la un smartphone sau gadget de orice fel în mod tradițional, fie prin Bluetooth, fie printr-un cablu USB.

Ca și componente, tastatura virtuală este alcătuită din trei părți majore:

  • Modulul senzor – cel care localizează degetele utilizatorului în spațiu
  • Sursa de lumină InfraRoșie – destinată acoperirii suprafeței plane
  • Proiectorul – componenta care proiectează imaginea propriu-zisă a tastaturii

O tehnologie interesantă și bine gândită am putea spune, însă probabil vă întrebați dacă merită cu adevărat investiția. Ei bine, avantajele achiziționării unei astfel de tastaturi includ nu doar portabilitatea, ușurința cu care poate fi transportată, ci și faptul că ocupă mai puțin spațiu pe birou.

Cu toate acestea, poate fi dificil pentru unii utilizatori să se adapteze la un astfel de tip de tastatură, având în vedere faptul că senzația experimentată în momentul tastării este cea a apăsării unei suprafețe plate, și nu a tastelor sau a touchscreen-ului. În plus, ținând cont de faptul că folosește lumină infraroșie pentru a funcționa, o tastatură virtuală va fi vizibilă doar în condițiile în care camera unde este utilizată nu prezintă un grad ridicat de iluminare.

Așadar, luând totul în considerare, putem spune că tastatura virtuală este un concept tehnologic modern și în egală măsură util pentru cei cărora nu le sunt conveniente tastaturile aparatelor de mână. Într-adevăr, pot părea dificil de folosit pentru cei obișnuiți cu cele convenționale, însă cu siguranță tastaturile virtuale cu proiecție laser prezintă o serie de avantaje unice și inovative.

Pareri sau alte idei?