Generale

Beneficiile uimitoare ale unui câine

De multe ori și în variate contexte am auzit fraza ”Câinele este cel mai bun prieten al omului”. O sumedenie de fapte, situații și constatări au demonstrat acest lucru, iar fericiții posesori ai celor mai loiale animale de companie pot confirma adevărul acestei afirmații. Ei bine, pe lângă loialitate și dedicare, câinii ne pot îmbunătăți viața și sănătatea într-o mulțime de alte moduri.

Ce îi face speciali pe aceștia este inteligența lor emoțională deosebit de mare. Astfel, ei sunt primii care își dau seama când nu ne simțim bine, când ceva merge prost sau suntem triști. Însă aceste stări vor apărea mai rar în momentul în care aveți un câine, întrucât simpla lor prezență contribuie la scăderea nivelului de stres. Jucându-ne cu un cățel, tensiunea arterială tinde să scadă, conferindu-ne astfel o stare de liniște și reducând din nervozitate. De aceea, câinii sunt recomandați de către psihologi pentru oamenii care au experimentat o traumă sau care sunt expuși riscului de a intra în depresie. Desigur, sentimentele de singurătate și anxietate își vor pierde din intensitate, însă din păcate, câinii nu pot face minuni în cazul unui pacient diagnosticat cu o formă severă de depresie.

caine-goldenUnul dintre cele mai celebre mituri despre câini pe care poate l-ați auzit de multe ori, este acela că nu e prea bine să vă lăsați copiii în preajma lor. Fals! Dimpotrivă, copiii care cresc alături de un cățeluș, au un risc mult mai scăzut de a dezvolta alergii. Același lucru este valabil și pentru femeile însărcinate – fătul va fi mai puțin predispus la alergii dacă mama are un animal de companie canin pe perioada sarcinii.
Dar cel mai grandios lucru pe care îl pot face câinii rămâne abilitatea de a detecta cancerul. Aceștia pot depista boala încă din primele faze și vor adopta un comportament ciudat pentru a-și înștiința stăpânul de existența acesteia. De exemplu, va începe să lingă excesiv zona afectată și să își tragă stăpânul ca și cum ar vrea să îl așeze jos. Dacă observați astfel de comportamente la câinele vostru, nu le ignorați pentru că în mai bine de 90% din cazuri s-au dovedit a avea dreptate.

Nu în ultimul rând, câinii ne pot face mult mai sociabili, ajutându-ne să ne depășim tendința de a sta în casă toată ziua. Cum? Ne vor scoate afară deoarece vor avea nevoie de mișcare, determinându-ne astfel să ne păstrăm și noi într-o formă fizică bună și, de ce nu, să cunoaștem persoane noi.