Sanatate

Consumul exagerat de zahăr

Zahărul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, având un conținut mare de zaharoză, ce îi dă un gust dulce pronunțat și este preferat în special de copii. Acesta este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile. Consumat în exces, devine dăunător pentru organism, nu numai datorită faptului că are multe calorii ci și pentru faptul că, după cum afirmă doctorul Robert Lustig care a făcut numeroase cercetări în domeniu, este o otravă în sine.

Zahărul are o istorie tumultoasă, fiind un aliment controversat. Datorită asemănării sale cu sarea albă, cruciaţii îl numeau ”Sarea dulce”, fiind adus în Europa odată cu întoarcerea acestora dintr-un pelerinaj în Țara Sfântă. Din cauza faptului că era considerat ”foarte necesar și foarte sănătos pentru oameni”, acesta era foarte scump, consumul fiind de 2 kg de zahăr de persoană într-un an.

Siropul de porumb, este la fel de nociv pentru organism, folosit în sucuri ca înlocuitor al zahărului. Totuși, pentru a atinge nivelul de toxicitate în organism, acesta ar trebui consumat în mod frecvent pe o perioadă lungă de timp.
Un studiu recent arată că, datorită consumului de zahăr în exces, diabetul zaharat a atins cote alarmante. Odată cu creșterea numărului cazurilor de boli cardio-vasculare, obezitate şi diabet, cercetătorii au ajuns la concluzia că zahărul este un rău necesar în alimentație, şi pentru a nu deveni toxic organismului, acesta trebuie consumat ponderat, mai ales în alimentația copiilor.

Părinții fac greșeli foarte mari, dând copiilor cantităţi exagerate de dulciuri, şantajându-i pentru a executa diverse activităţi. Însă, înainte de toate, ar trebui să te găndești la consecințe, la sănătatea și binele copilului tău.

Am auzit de curând povestea unei fetiţe de 9 ani, devenită prizoniera kilogramelor, iar dacă nu va fi tratată la timp, riscă decesul. Își dorește cu ardoare să joace coarda alături de prietenele ei, însă din cauza faptului că respiră cu dificultate și nu poate face mişcări energice, rămâne captivă în casă alături de mama sa.

I s-a pus diagnosticul de obezitate morbidă, după ce în prealabil, la vârsta de 4 ani, a fost diagnosticată cu Sindromul Cushing, o boală ce împiedică funcționarea glandelor renale, cu consecința de creștere a poftei de mâncare și implicit de creștere în greutate. Iată un exemplu în care greșeala este datorată ignoranței părinților. Dacă ar fi alimentat-o sănătos la o vârstă fragedă și i-ar fi dat ponderat dulciuri, acum cu siguranță, această fetiţă ar fi jucat coarda afară cu prietenele ei, iar amenințarea cu moartea n-ar mai fi planat asupra capului său. Pentru binele copilului tău, ai puterea de a spune NU atunci când trebuie, oricât de mult te-ar durea.

Aventura zahărului în corp este următoarea: zahărul străbate peretele intestinului subțire cu foarte mare ușurință, ajungând la sânge. Acolo, provoacă o modificare rapidă a plasmei, determinând apariția hiperglicemiei. Aceasta provoacă o stare de excitare psihică și fizică, forțând pancreasul să secrete o cantitate mai mare de insulină, decât în mod normal, cu consecința de scădere a glicemiei sub nivelul normal.

După o perioadă de aproximativ 15 minute apare starea de oboseală, datorită instalării hipoglicemiei în organism. Acum este atacat ficatul, care la rândul său transferă sângelui o parte din glucide, dereglând astfel metabolismul și epuizând sistemul nervos. Cu alte cuvinte, plăcerea de a mânca nesănătos, se plăteşte cu sănătatea.